OKUL ÖNCESİ EĞİTİM NEDEN ÖNEMLİDİR?

Psikolog Tuğba AYYÜKSEL

Okul öncesi eğitim, çocukların hayatında temel bir rol oynar ve erken çocukluk döneminde kazandıkları deneyimler onların gelişiminde oldukça büyük bir öneme sahiptir. 3-6 yaş dönemi, beynin en hızlı geliştiği ve öğrenimin en verimli olduğu dönemdir. Bu dönemde sadece bilgi öğrenilmekle kalmaz; aynı zamanda sosyal öğretiler ile sosyal beceri gelişimi, duygu düzenleme becerisi ve problem çözme yeteneği gibi toplumun içerisinde var olmayı hedefleyen kazanımları da edinir.

Yapılan araştırmalar; erken yaşta okul öncesi eğitimin beyin gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

  1. Bilişsel Gelişimi Destekler: 3-6 yaş döneminde çocukların öğrenimleri çok hızlı bir şekilde olur. Birçok öğrenme sürecini destekleyen algı, muhakeme, hafıza, dikkat gibi süreçlerin yaşına uygun bir şekilde gelişmesinde okul öncesi eğitim önemli bir rol oynar.
  2. Sosyal Becerin Gelişimini Destekler: Rol-model öğrenimi ve akran öğretimi bu yaş çocuklarda önemli bir yere sahiptir. Bu sayede okul öncesi eğitim alan çocuklar toplum içerisinde kendi kimlikleri ile var olabilme fırsatını yakalar ve özgüven gelişimi sağlanır.
  3. Sağlıklı İletişim Kurma Yollarını Geliştirir: Yetişkinliğine şekil verecek olan iletişim becerilerinin gelişimi bu yaşlarda akranlarıyla kurduğu tecrübeler ile sağlanmaya başlar. Kelime dağarcığı gelişir. Yaşadığı problemlere çözüm üretmeye ve kendini ifade etmeye başlar. Paylaşmayı öğrenir. Özellikle 3-6 yaş döneminde okula devam eden çocuklarda sağlıklı iletişim becerisi daha hızlı gelişir. Duygularını tanıma ve ifade becerisi artar.
  4. Kendi Yeteneklerini Keşfedebilirler: Eğitim programlarında bulunan etkinlikler ve dersler ile kendisine ve çevresine olan farkındalığı artarken; aynı zamanda yeteneklerini keşfedebileceği bir ortamda bulunur. Bu bağlamda özellikle branş derslerine katılım ve kendi ilgisini keşfetmesi zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir.
  5. Problem Çözme ve Eleştirel Düşünme Becerisi Gelişir: İlerleyen yaşlarda olacak daha karmaşık öğrenme süreçlerinin sağlıklı olabilmesi için erken çocukluk döneminde problem çözme becerisinin gelişimi önemli bir yere sahiptir.
  6. Okula Hazırlık Sürecinin Temelini Oluşturur: Okul algısının oluşmasını ve ilkokulda karşılaşabilecekleri yapıyı anlamalarını sağlar. Okul öncesi eğitim nihai olarak olacak olan ebeveynden sağlıklı ayrışma ile ilgili tecrübe edinmesine ve kendi bireyselliğinin farkına varmasına imkan sağlar.

Sonuç olarak okul öncesi eğitim, çocuğun toplumsal yapının bir parçası olarak bireysel kimlik gelişiminin ilk ve önemli bir adımıdır. Çocuğun tüm yönlerden sağlıklı gelişimini destekleyerek onun gelecek eğitim hayatına güçlü bir temel hazırlar.