Okul öncesi dönemde çocukların özerklik duyguları şekillenmeye başlar. Bu noktada özgüven gelişiminin temelleri atılırken sorumluluk bilinci gelişmeye başlar. Verilen kendi becerilerine uygun sorumluluklar ile özerklik duygusu pekişen çocuk görevleri yerine getirmede istekli olabilir. Örneğin; kendi oynadığı oyuncakları toplamak, yemek zamanı sofra kurulmasına/toplanmasına yardımcı olmak, ev işlerinde kendi becerilerine uygun bir şekilde yardımcı olmak gibi basit görevler, sorumluluk bilinci gelişimi için oldukça önemlidir. Basit, anlaşılır ve eğlenceli olması iyi bir başlangıç için yeterlidir. İlkokul öncesi döneme gelindiğinde; kendi çantasını hazırlama, kirli/temiz kıyafetlerini ayarlama, ödev takibini yapabilme gibi okul döneminde ihtiyaç duyduğu sorumlulukların tecrübesini de destekleyebilirsiniz. Böylelikle kendi yerine getirdiği/getirmediği durumlarda davranışların sonucunu tecrübe etmesini sağlayabilirsiniz.
Sorumluluk bilinci aynı zamanda bağımsızlık kazanımı için de oldukça önemlidir ve bu da özgüven gelişimine katkı sağlarken toplum içinde bir yer edinip toplumsal sorumluluk gelişimi için de önemlidir.
Bu yaş döneminde çocuklar sosyal öğrenme yoluyla da birçok yeni deneyimler kazanır. Çocukların verilen sorumlulukları yerine getirmesinde olumlu pekiştireçleri kullanıp çabasını takdir ederken aynı zamanda da ailelerin de kendi sorumluluklarını yerine getirdiklerini görmeye ihtiyaçları vardır. Örneğin; kendi yatağını toplama becerisini kazandırırken yetişkinlerinde bunu yaptığını görüyor olmak aslında çocuğun bunu iç motivasyona dönüştürme ve bilincini oluşturmasında destekleyici olacaktır.
Sorumluluk bilincinin bu yaşlarda gelişmesi uzun vade de çocuğun yetişkinlik hayatında hem bireysel hem de toplumsal olarak önemli bir yere sahiptir. Bu bilinç özsaygı ve bağımsızlık gelişimi için destekleyici olacaktır. Bu süreçte tutarlı ve destekleyici olmak gelişime yardımcı olacaktır.